Forumul Seawolves MC
Navigation :: seawolves.ro
Seawolves.ro :: FAQ :: Căutare :: Membri :: Grupuri :: Înregistrare :: Profil :: Mesaje private :: Autentificare

Noutati privind examenul moto

 
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului seawolves.ro -> Educatie si informare moto
Subiectul anterior :: Subiectul următor  
Autor Mesaj
Hendrix
Club fan
Club fan


Data înscrierii: 10/Iun/2008
Mesaje: 22
Locație: ploieshitty

MesajTrimis: Lun Feb 02, 2009 11:04 am 
Titlul subiectului: Noutati privind examenul moto
Răspunde cu citat (quote)

ORDIN Nr. 713 din 29 ianuarie 2009
pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului administrației și internelor nr. 1.497/2006 privind procedura de examinare pentru obținerea permisului de conducere
EMITENT: MINISTERUL ADMINISTRAȚIEI ȘI INTERNELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 60 din 30 ianuarie 2009

În temeiul art. 7 alin. (4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea și funcționarea Ministerului Administrației și Internelor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2008, cu modificările ulterioare,

ministrul administrației și internelor emite următorul ordin:

ART. I
Ordinul ministrului administrației și internelor nr. 1.497/2006 privind procedura de examinare pentru obținerea permisului de conducere, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 933 din 17 noiembrie 2006, se modifică și se completează după cum urmează:
1. La articolul 12 alineatul (3) litera c), după punctul 3 se introduce un nou punct, punctul 4, cu următorul cuprins:
"4. securitate rutieră în tunele."
2. Articolul 22 se modifică și va avea următorul cuprins:
"ART. 22
(1) Proba practică de conducere a autovehiculelor din categoria A și subcategoria A1 se realizează în poligoane special amenajate conform schiței prevăzute în anexa nr. 5. Mijloacele logistice necesare examinării la proba practică sunt asigurate de școala unde au fost efectuate cursurile de pregătire a candidatului.
(2) Candidații minori, cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani, sunt examinați în prezența unui martor, care poate fi și unul dintre părinți, tutore, curator sau persoana în îngrijirea ori supravegherea căruia/căreia acesta se află.
(3) Proba practică realizată în poligon cuprinde următoarele manevre:
a) coborârea motocicletei de pe cric cu motorul pornit și deplasarea acesteia pe o distanță de 5 m într-un spațiu cu lățimea de 0,5 m, fără ajutorul motorului, mergând alături de vehicul până la locul de plecare. Neîncadrarea în spațiul delimitat de marcajul lateral sau nemenținerea în poziție verticală pe cele două roți se penalizează;
b) mersul sinuos printre jaloane, constând în parcurgerea continuă cu ajutorul motorului a unui traseu printre 5 jaloane. Atingerea unuia dintre jaloane, neîncadrarea în spațiul delimitat de marcajul lateral ori sprijinirea cu piciorul de sol se penalizează;
c) executarea de opturi printre 4 jaloane, constând în efectuarea continuă a 6 astfel de manevre, câte 3 manevre într-un sens și în celălalt, cu începerea execuției din partea stângă a ultimului jalon. Atingerea unuia dintre jaloane, neîncadrarea în spațiul delimitat de marcajul lateral ori sprijinirea cu piciorul de sol se penalizează;
d) deplasarea în linie dreaptă, constând în parcurgerea cu ajutorul motorului a unei distanțe de 50 m într-un spațiu cu lățimea de 0,5 m, cu brațul stâng ridicat orizontal. Neîncadrarea în spațiul delimitat de marcajul lateral sau sprijinirea cu piciorul de sol se penalizează;
e) urcarea motocicletei pe cric. Neefectuarea acestei manevre se penalizează.
(4) Proba practică de conducere a motocicletei în poligon este promovată de candidații care într-un interval de 4 minute nu au cumulat mai mult de 3 greșeli.
(5) Candidatul este declarat respins, indiferent de numărul greșelilor acumulate sau de timpul scurs pentru efectuarea probelor, dacă:
- a căzut cu motocicleta;
- nu a respectat <<traseul>> în poligon.
(6) În timpul probei practice, examinatorul verifică următoarele aptitudini și mod de comportare, specifice pentru categoria A, respectiv pentru subcategoria A1:
a) Pregătirea și controlul vehiculului din punctul de vedere al siguranței circulației. Candidații trebuie să facă dovada capacității de a se pregăti să conducă în siguranță, prin respectarea următoarelor cerințe:
1. să își pună în ordine echipamentul de protecție, cum ar fi mănușile, cizmele, îmbrăcămintea și căștile de protecție;
2. să efectueze un control sumar al stării pneurilor, frânelor, direcției, comutatorului de oprire în caz de urgențe (în cazul în care există), lanțurilor, fluidelor (de exemplu, uleiul de motor, lichidul de răcire), luminilor, dispozitivelor reflectorizante, indicatoarelor de direcție și dispozitivului de avertizare sonoră.
b) Manevre speciale ce urmează să fie testate în ceea ce privește siguranța rutieră:
1. așezarea motocicletei pe suportul de sprijin sau coborârea ei de pe suport și deplasarea sa fără motor, mergând pe lângă vehicul;
2. parcarea motocicletei pe suportul său de sprijin;
3. executarea a cel puțin două manevre cu viteză mică, dintre care un slalom; aceasta ar trebui să permită evaluarea manevrării ambreiajului în combinație cu frâna, echilibrul, direcția vizuală și poziția pe motocicletă și poziția picioarelor pe rezemătoarele de picior;
4. executarea a cel puțin două manevre cu viteză mare, dintre care una în viteza a doua sau a treia, de cel puțin 30 km/h, și o manevră de evitare a unui obstacol la o viteză minimă de 50 km/h; aceasta ar trebui să permită evaluarea competenței privind poziția pe motocicletă, direcția vizuală, echilibrul, tehnici de menținere a direcției și de schimbare a vitezelor;
5. frânare: se execută cel puțin două exerciții de frânare, inclusiv frânarea de urgență la o viteză minimă de 50 km/h; aceasta ar trebui să permită evaluarea competenței privind manevrarea frânei din față și a frânei din spate, direcția vizuală și poziția pe motocicletă."
3. La articolul 23 capitolul A "Aptitudini și mod de comportare supuse testării, specifice pentru categoriile B și BE, respectiv pentru subcategoria B1" litera d), punctul 8 se modifică și va avea următorul cuprins:
"8. să respecte regulile instituite în zona amenajărilor rutiere speciale, dacă este cazul: intersecții cu sens giratoriu, treceri la nivel, stații de tramvai/autobuz, treceri de pietoni, rampe/pante prelungite la urcare/coborâre, precum și în tunele;".
4. La articolul 23 capitolul B "Aptitudini și mod de comportare supuse testării, specifice pentru categoriile C, CE, D și DE, respectiv pentru subcategoriile C1, C1E, D1 și D1E" litera c), punctul 8 se modifică și va avea următorul cuprins:
"8. să respecte regulile instituite în zona amenajărilor rutiere speciale, dacă este cazul: intersecții cu sens giratoriu, treceri la nivel, stații de tramvai/autobuz, treceri de pietoni, rampe/pante prelungite la urcare/coborâre, precum și în tunele;".
5. La articolul 29, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu următorul cuprins:
"(6) În cazul în care candidatul este declarat admis la proba de verificare a deprinderilor și a comportamentului pe un vehicul fără pedală de ambreiaj sau fără manetă, în cazul vehiculelor din categoria A și subcategoria A1, se face mențiune în acest sens în permisul de conducere, care poate fi utilizat numai pentru conducerea unui vehicul fără pedală de ambreiaj sau fără manetă, în cazul vehiculelor din categoria A și subcategoria A1. Vehicul cu transmisie automată este un vehicul care nu are pedală de ambreiaj sau manetă, în cazul vehiculelor din categoria A și subcategoria A1."
6. La anexa nr. 6 "Codurile comunitare armonizate" capitolul "Adaptări ale vehiculului", punctul 10.02 se modifică și va avea următorul cuprins:
"10.02. Vehicule fără pedală de ambreiaj sau fără manetă în cazul vehiculelor din categoria A și subcategoria A1."
7. La anexa nr. 6 "Codurile comunitare armonizate" capitolul "Probleme administrative", punctul 78 se modifică și va avea următorul cuprins:
"78. Valabil numai pentru vehiculele fără pedală de ambreiaj sau fără manetă în cazul vehiculelor din categoria A și subcategoria A1."
ART. II
Vehiculele de examen din categoriile BE, C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E, care nu sunt conforme cu criteriile minime menționate în anexa nr. 4 "Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească vehiculele folosite pentru examinarea la proba practică" la Ordinul ministrului administrației și internelor nr. 1.497/2006 și care au fost utilizate până la data de 18 iulie 2008, mai pot fi utilizate până la data de 30 septembrie 2013.
ART. III
Prezentul ordin transpune prevederile Directivei 2008/65/CE a Comisiei din 27 iunie 2008 de modificare a Directivei 91/439/CEE privind permisele de conducere, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 168/36 din 28 iunie 2008.
ART. IV
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

p. Ministrul administrației și internelor,
Anghel Andreescu,
secretar de stat

București, 29 ianuarie 2009.
Nr. 713.

_________________
The time you enjoyed wasting, was not wasted.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Vizitează site-ul autorului Codul Yahoo Messenger
Moldoveanu
Seawolf
Seawolf


Data înscrierii: 07/Feb/2008
Mesaje: 1637

MesajTrimis: Lun Feb 02, 2009 12:00 pm 
Titlul subiectului:
Răspunde cu citat (quote)

Citat:
coborârea motocicletei de pe cric cu motorul pornit și deplasarea acesteia pe o distanță de 5 m într-un spațiu cu lățimea de 0,5 m, fără ajutorul motorului, mergând alături de vehicul până la locul de plecare.


pai io nici acu nu pot sa fac schema asta cu porcu loool

_________________
E hai uai... ma leshi ?!?
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
dan_s
Black Pirate


Data înscrierii: 18/Feb/2008
Mesaje: 358
Locație: Constanta

MesajTrimis: Lun Feb 02, 2009 1:38 pm 
Titlul subiectului:
Răspunde cu citat (quote)

Moldoveanu a scris:
pai io nici acu nu pot sa fac schema asta cu porcu :)))


Ia-ti o capra.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Vizitează site-ul autorului Codul Yahoo Messenger
andrei
Seawolf
Seawolf


Data înscrierii: 28/Aug/2008
Mesaje: 589
Locație: Constanta

MesajTrimis: Mar Feb 03, 2009 1:38 pm 
Titlul subiectului:
Răspunde cu citat (quote)

Moldoveanu a scris:
Citat:
coborârea motocicletei de pe cric cu motorul pornit și deplasarea acesteia pe o distanță de 5 m într-un spațiu cu lățimea de 0,5 m, fără ajutorul motorului, mergând alături de vehicul până la locul de plecare.


pai io nici acu nu pot sa fac schema asta cu porcu loool


Exact la asta ma gandeam si eu: cum o fii sa iti freci pielea de o evacuare caldutza sau de vreo scarita incercand sa impingi la o moto de vreo 350 de kile.

Stai linistit ca examenul se da tot pe Minsk-uri de 125cmc. Laughing
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Codul Yahoo Messenger
Black-Corsair
Newbie
Newbie


Data înscrierii: 21/Apr/2009
Mesaje: 6
Locație: la malul marii

MesajTrimis: Joi Apr 23, 2009 3:18 pm 
Titlul subiectului:
Răspunde cu citat (quote)

exact , examenul sa de pe motocicleta cu care ai facut practica , de 125 sau 200 ce au astia pe la scoli. Este usor examenul , eu l-am dat printre primii cu noile probe . Le urez succes celor care il vor sustine !
_________________
Alea iacta Est !
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Nato
Club fan
Club fan


Data înscrierii: 15/Iul/2009
Mesaje: 295
Locație: Constanta

MesajTrimis: Mar Aug 25, 2009 8:34 pm 
Titlul subiectului:
Răspunde cu citat (quote)

Eu dau saptamana viitoare pe un Kawasaki Eliminator de 250 cmc. Are cauciucul spate atat de plat incat merge singur. Poligonul e usor daca nu te grabesti si nu iti este frica sa inclini motorul si sa echilibrezi cu greutatea corporala. Deh eu am 90Kg si nu mi-e greu sa echilibrez 160Kg de metal Smile In 4 minute ai toimp berechet sa faci poligonul si daca strngi rezervorul intre genunchi, mergi cu o mana si 100m nu doar 50. SuccesURI celor care dau examenul. Multa bafta de chestionar usor.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Vizitează site-ul autorului
Avallon13
Club fan
Club fan


Data înscrierii: 15/Iun/2009
Mesaje: 56
Locație: Bucuresti

MesajTrimis: Vin Aug 28, 2009 9:44 am 
Titlul subiectului:
Răspunde cu citat (quote)

Nato a scris:
Eu dau saptamana viitoare pe un Kawasaki Eliminator de 250 cmc. Are cauciucul spate atat de plat incat merge singur. Poligonul e usor daca nu te grabesti si nu iti este frica sa inclini motorul si sa echilibrezi cu greutatea corporala. Deh eu am 90Kg si nu mi-e greu sa echilibrez 160Kg de metal Smile In 4 minute ai toimp berechet sa faci poligonul si daca strngi rezervorul intre genunchi, mergi cu o mana si 100m nu doar 50. SuccesURI celor care dau examenul. Multa bafta de chestionar usor.


multe SUCCESURI iti doresc...si BAFTA ! sa-l iei din prima.
ca e pacat de Umbra ta sa nu o plimbi Smile

cele bune
alex

_________________
"Get your motor runnin'
Head out on the highway...
I like smoke and lightning
Heavy metal thunder..!"

Carpe Diem!
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj
Nato
Club fan
Club fan


Data înscrierii: 15/Iul/2009
Mesaje: 295
Locație: Constanta

MesajTrimis: Vin Aug 28, 2009 8:14 pm 
Titlul subiectului:
Răspunde cu citat (quote)

Ierti mi-am facut inscrierea, azi am dat sala si am facut 20 din 20......Nu am fost niciodata un ambitios dar daca nu as fi luat din prima cred ca as fi plans de nervi mai rau ca un copil. Sa ma fi vazut joi la poligon ce ma injuram cand puneam piciorul jos la opturi Smile M-am dus in pantalioni scurti si sandale si mi-era frica sa lipesc genunchii de rezervor si de-aia mai puneam talpa jos. Vreau s aiau si poligonul fara greseala ca si sala.
Dupa cum spunea un bun prieten (Coelho...eu ii spun simplu....Paul:) )
"Cand iti doresticeva cu adevarat, tot universul conspira pentru indeplinirea visului tau."
Si asa a fost. A trecut o luna si jumatate de cand supa multi multi ani d evise, m-am decis sa strang banii de motocicleta. Am gasit-o rpeede pe un site de anunturi moto apoi am inceput scoala, am primit si sprijinul moral si mai ales financiar al parintilor si acum am luat si sala....intr-o saptamana ....Hit the road jack!
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Vizitează site-ul autorului
Afișează mesajele pentru a le previzualiza:   
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului seawolves.ro -> Educatie si informare moto Ora este GMT + 2 ore
Pagina 1 din 1

 
Mergi direct la:  
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum
Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum
Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteți vota în chestionarele din acest forum
Nu puteți atașa fișiere în acest forum
Nu puteți descărca fișiere în acest forum


Powered by phpBB